Müge Arslan'ın gerçekleştirdiği Zekeriya Mulbay röportaj
Müge Arslan: Google Trends’e göre Türkiye’de son dönemde arama sıklığı hızla artan kelimelerden biri Upwork. Freelance çalışanların döviz üzerinden kazanç sağlayabileceği Upwork internet sitesine yönelik arama artışının en önemli nedenlerinden biri Zekeriya Mulbay’ın tweet serisi oldu. Bu tweet serisi Türkiye’den pek çok kullanıcının Upwork platformunu fark etmesine, kullanmaya başlamasına ve 2 ay gibi kısa bir sürede yüzlerce kişinin üye olduğu Birlikteİhracat isimli bir platformun oluşmasına sebep oldu.
Upwork; şirketlerin kısa veya uzun süreli projeler için serbest (freelance) çalışanlara iş vermesini sağlayan bir platform. Ödemeler USD ile yapılıyor, her ülkeden ilan verilebiliyor ve başvuruda bulunulabiliyor. Freelance çalışanların yapması gereken, platform üzerinde profillerini oluşturmak, ilanlara başvurmak ve aldıkları işleri zamanında işverenlerine teslim etmek. Zekeriya Mulbay ile Upwork ile döviz kazanmanın yolları ve Birlikteİhracat oluşumu üzerine sohbet ettik. Söyleşi için kendisine teşekkür ediyorum.
Upwork maceran nasıl başladı?
Zekeriya Mulbay: 1 Mart 2020’de ailemle birlikte İngiltere’ye taşındım. Buraya gerekli bağlantıları kurarak ve potansiyel müşterilerimi belirleyerek kendi işimi kurma hedefiyle gelmiştim. Ama pandemi süreci her şeyi değiştirdi, müşterilerim daha önce görüştüğümüz proje başlangıç tarihlerini Temmuz-Ağustos aylarına ertelediler. Bu süreci değerlendirmek için iş aradım, pek çok başvuruda bulundum ancak hiç birinden olumlu yanıt alamadım. Ödemem gereken yüklü miktarda ev kiram ve aylık harcamalarım vardı. Özetle zorlu günler geçirdim ama İngiltere’ye bir hedefle gelmiştim ve bunu gerçekleştirmeden geri dönmek istemiyordum. Bu dönemde Upwork ile tanıştım, yoğun uğraşlarım sonucu Mayıs ayında bu platformdan ilk işimi aldım. O günden bu yana, artan hacimde işler alarak Upwork’te çalışmalarıma devam ediyorum ve bu platformu keşke daha önceden, Türkiye’deyken tanısaydım diyorum.
Müge Arslan: Upwork’te hangi alanlarda işler yer alıyor, neler öne çıkıyor biraz anlatabilir misin?
Zekeriya Mulbay: Yazılım geliştirme, veri analizi, tasarım, içerik yazarlığı, hukuk danışmanlığı gibi pek çok alanda ve geniş bir yelpazede iş fırsatları var. Benim alanım veri analizi ve CRM olduğu için daha çok o alandaki iş fırsatlarına hakimim. Çalışma alanlarını merak edenler web sitesine girerek kategorileri detaylı inceleyebilirler. Ayrıca sitede global ölçekte en çok talep gören ve yükselme trendinde olan becerilerin listesini de (Skills Index for Freelancers) takip edebilirler.
Müge Arslan: Türkiye’den ihracatın artmasına destek olma hedefinin hangi aşamasındasın?
Zekeriya Mulbay: Tweet paylaşımından kısa bir süre sonra, bu ilgiyi değerlendirmek ve hedefi hayata geçirmek için bir topluluk oluşturduk: Birlikteİhracat
Topluluğun hedefi online freelance çalışma veya doğrudan ürün satışı ile ihracat yapmak isteyenleri bir araya getirmek ve hedeflerini gerçekleştirmelerine destek olmak. Toplulukta 500’ü aşkın üyemiz ve ana süreçleri koordine eden 30 kişilik merkezi bir ekibimiz var. Topluluğa katılmak için ihracat hedefinin olması yeterli ancak üye olarak kalabilmek için bu hedefin makul bir sürede gerçekleşmesi gerekiyor. Buradaki amacım da üyelerin hedeften şaşmamasını ve kendilerini ihracat hedeflerini gerçekleştirmek için zorlamalarını sağlamak. Topluluk çalışmalarını desteklemek için YouTube’ta yayınladığım Sıfırdan İlk Dolara başlıklı Türkçe bir eğitimim de var.
Müge Arslan: Bu süreçte tanık olduğun en ilginç Upwork’ten iş alma hikayesi ne oldu?
Zekeriya Mulbay: Topluluk üyelerini yakından takip ediyorum, çok sayıda başarı örneğine tanık oluyorum. Upwork üzerinden ilk işini alan üyelerle detaylar üzerine sohbet ettiğim videolar çekiyor ve Youtube kanalımda yayınlıyorum. Amacım süreci yaşayanların deneyimlerini herkese aktarmasına ve Upwork ile döviz kazanmanın çok da zor olmadığını ortaya koymalarına aracı olmak. Aklımda yer edenlerden biri 39 yaşındaki bir üyemizle ilgili. Son 1 sene içerisinde sıfırdan kendi kendine öğrendiği yazılım bilgisi ile yakın bir tarihte Upwork’ten ilk işini aldı ve teslim etti.
Müge Arslan: Bu çalışmaları yaparken ücret almıyorsun ve önemli bir zaman ayırıyorsun. Motivasyonun nedir?
Zekeriya Mulbay: Bu durum öncelikle hayata bakış açım ve sosyal sorumluluk anlayışımla ilgili. Elimi taşın altına koymak, Türkiye’deki iş gücünün ihracat yaparak para kazanmasına destek olmak istiyorum. Gelecekte ise buna ek olarak platformun aktif katkı yapan üyeler için ek gelir aracına da dönüşmesini hedefliyorum. Örneğin aktif üyeler yeni üyelerin ihracat yapması için mentorluk yapacak ve bu şekilde ek kazanç elde edebilecek.
Müge Arslan: Topluluğa katılmak veya soru sormak isteyenler sana hangi kanaldan ulaşabilirler?
Zekeriya Mulbay: birlikteihracat.com üzerinden toplulukla ilgili bilgi alabilirler veya Twitter hesabım @zekeriyamulbay üzerinden bana ulaşabilirler.
Kaynak: İnsan Kaynakları Günlüğü
Comments