top of page
Yazarın fotoğrafıKurtuluş Teke

Çalışma hayatı kalitesi konusunda dünyanın en iyi ülkeleri hangileri?


Çalışma hayatı kalitesi konusunda dünyanın en iyi ülkeleri hangileri?

Yıllık izin, raporlu hastalık durumunda maaş devamlılığı, hamilelik ve annelik izni, asgari ücret seviyesi, çalışma koşulları ve güvenliği gibi faktörler incelenerek, global ölçekli insan kaynakları şirketi Remote tarafından hazırlanan rapor kamuoyuyla paylaşıldı.


Yeni Zelanda, iş-yaşam dengesi açısından dünyadaki en iyi ülke olma statüsünü korudu ve geçen sene 100 üzerinden 79,35 olan puanı, bu yıl 80,76'ya yükselterek Remote'un Küresel Yaşam-İş Dengesi Endeksi'ndeki yerini sağlamlaştırdı.


Remote'un yayımladığı rapora göre bu puan artışı, Yeni Zelanda'nın endekse bu sene tanıtılan yeni çalışan güvenliği ölçütünde aldığı iyi nottan kaynaklanıyor. Raporda ayrıca, Yeni Zelanda'da uygulanan yüksek asgari ücret politikasının ve çalışanların senelik 32 günlük yıllık izin hakkı gibi uygulamalarının da, çalışma hayatı mutluluk endeksine yansıyan olumlu etkisine vurgu yapılıyor

Çalışma hayatı kalitesi konusunda dünyanın en iyi ülkeleri hangileri?

İş-yaşam dengesi konusunda en iyi ülkeler


İş-yaşam dengesi açısından tüm dünyadaki en iyi ikinci ülke ise endekste elde ettiği 77,89 puanla İrlanda oldu. Aynı endekste geçen yıl 21. sırada bulunan İrlanda, bu sene çok büyük bir sıçrama yaptı. Remote raporunda, "hükümet tarafından finanse edilen sağlık sistemiyle desteklenen İrlanda, aynı zamanda endeksteki en yüksek asgari ücretlerden birini sunuyor ve bunun yanında beş milyondan biraz fazla nüfusu olan bu ülke, dünyanın en güvenli ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor." dedi.


Endekste üçüncü sırayı, her ikisi de yüz üzerinden 73,45 puan alan Belçika ile Danimarka birlikte paylaştı.


Çalışma hayatı kalitesi konusunda dünyanın en iyi ülkeleri hangileri?

Belçika, hastalık izni politikaları, yükselen asgari ücret seviyesi ve haftalık ortalama çalışma saati gibi faktörlerden aldığı iyi puanlar nedeniyle bu yıl ilk 10'a girdi. Danimarka'nın ise geçen yıl bulunduğu beşinci sıradan üçüncülüğe yükselmesinin sebebi olarak, tüm çalışanların yıllık iznini 35 güne çıkarması olarak gösterildi.


Raporda ayrıca, dünya literatürüne Danca'da "rahatlıktan kaynaklanan memnun ruh hali" anlamına gelen "hygge" terimini kazandıran Danimarka'nın yaşanacak en güvenli ülkelerden biri olduğu ve farklı cinsel yönelimli insanların istihdamı konusundaki başarısının altı çiziliyor.


Küresel Yaşam-İş Dengesi Endeksi


Çalışma hayatı kalitesi konusunda dünyanın en iyi ülkeleri hangileri?

Remote, iş-yaşam dengesi için dünyadaki en iyi ülkeleri belirlemek amacıyla çeşitli kriterleri inceledi. Bu kriterler arasında yıllık yasal izin, hastalık durumunda maaş devamlılığı, ücretli hamilelik ve annelik ile asgari ücret seviyesi yer alıyor.


Endekste aynı zamanda ülkelerin mutluluk düzeyi, çalışan başına haftalık ortalama çalışma saati, dezavantajlı ya da ayrımcılığa uğrayan grupları kapsayıcılık ve küresel barış endeksi sıralaması da faktörler olarak dikkate alınıyor.


Remote İnsan Kaynakları Müdürü Barbara Matthews
Remote İnsan Kaynakları Müdürü Barbara Matthews

Remote'un insan kaynakları müdürü Barbara Matthews yaptığı açıklamada, "Güçlü bir iş-yaşam dengesinin ve sürdürülebilir işyeri kültürünün değerini ve önemini teşvik etmeye çalışıyoruz. Bu, Küresel Yaşam-İş Dengesi çalışmamıza ilham verdi. Bu bağlamda dünya genelinde çalışanların yasal kazanımlarını ve temel ölçümleri karşılaştırmak için uzun süredir bir endeks çalışması yürütüyoruz ve en nihayetinde her ülkeyi aynı kriterlere göre değerlendiren eşit bir karşılaştırma sağlamayı başardık." dedi.





Başarı sıralamasına göre listeye giren ilk 10 ülke ise şu şekilde:


Çalışma hayatı kalitesi konusunda dünyanın en iyi ülkeleri hangileri?

Yeni Zelanda (80.76)

İrlanda (77.89)

Belçika (73.45)

Danimarka (73.45)

Kanada (72,75)

Almanya (71.84)

Finlandiya (71.55)

Avustralya (71.35)

Norveç (70.85)

İspanya (70.60)


Raporun sunumunu yapan İnsan Kaynakları Uzmanı Matthews, insanların hangi ülkede yaşarsa yaşasın, çalışma hayatından tatmin hakkına sahip olmaları gerektiğinin altını çizdi ve "küresel yaşam-iş dengesi listemizin en üst sıralarında yer alan ülkeler, bu felsefeyi benimseyerek ve onu destekleyecek altyapıyı sunarak daha parlak bir çalışma hayatı geleceğine öncülük ediyorlar" diyerek sözlerini noktaladı.


Kaynak: Remote


21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page